Skriftställande och politik
2014

EU val i maj 2014 , ja då kunde jag inte låt bli att ge min syn på Europa och detta via en kandidatur. Kandidaturen är skriven 20131130, detta innan Ryssland med Putin annekterar Krim och börjar med rejäl upprustning längs Östersjön bakom Baltstaterna.
Det blev också stora valframgångar för EU skeptiska partier, National Front i Frankrike med 25 % och i Grekland ett Nazistparti.
Dessa båda företeelser har jag klart och tydligt givit min syn på och det är först nu i skrivande stund, 31 maj 2014, som Politikerna börjar vakna till. Emellertid tycker jag vi har fått ett idealläge i EU parlamentet. Nu är det konservativ majoritet med EU positiva , men med mycket starkt tryck av skeptiker.
Nästa valperiod kommer skeptikerna att få betydligt mer röster och kanske egen majoritet om de självklara frågorna inte löses innan dess.
Precis som jag vill ha det.
Jag har varit medlem i Miljöpartiet i ett år, tyvärr kan jag konstatera att de med råge lever upp till alla de fördomar som de dras med, en tragedi. Det är synd att de har fått monopol på miljöfrågorna då de övriga partierna är dåligt insatta i detta. Det är intressant att konstatera att  Mp ute i Europa gått bakåt och det förtar en hel del av framgångarna i Sverige. Att Sverigedemokraterna gått till snudd på 10 % tycker jag är självklart, är lite förvånad över att de inte fick 15 %. Frågorna de tar upp går inte att sopa under mattan, speciellt inte år 2014, deras webbtidning Avpixlat skriver rakt på om vad som händer. jag har speciellt tagit fasta på pensionsfrågan där de är de enda som vill att alla grupper ska behandlas lika, alltså ingen rasism.
Deras EU skepticism tycker jag är jönseri, speciellt nu när vi verkligen behöver ett starkt Europa. Är tämligen säker på att Svenskpratet de håller på med kommer att tonas ned.
Då majoriteten av EU parlamentet nu torde ha fattat att det är allvar tror jag att bestämmelser som skärper upp invandring, arbetskraftsutnyttjande och annat orättfärdigt kommer att se dagens ljus.
En huvudfråga är naturligtvis alla våra skattepengar som speciellt under krisen 2008 gick in i , ja vadå ?
Banker och "kapitalism", här visar politikerna en undfallenhet som är anmärkningsvärd, speciellt Socialdemokraterna som ju ska värna den vanliga människans intressen. Den Svenska socialdemokratin sitter egentligen i guldsits sedan George Soros 1992 insåg de borgerligas sanslösa belåningsorgie. Kronan kollapsade och vi fick en devalvering på säg minst 50%. S hade under hela låneorgien sedan 1976 hållit en utmärkt nivå genom att inte acceptera detta, jag jobbade med politik då och i åtskilliga talarstolar hävdat att vi måste anpassa vår levnadsnivå till verkligheten, utan framgång då Svenska folket valde en låneekonomi.
Det förbryllar mig att S inte påminner om detta.
I dagens läge är det skattepengarna som 2008 används till att lösa bankernas och några statens dåliga ekonomier som dominerar, och att pengar numera går till den 1 % av befolkningen som har det i särklass bäst som måste bevakas och vi inse att vi till stor del äger samhället via våra insatser. Här visar S en alldeles för stor undfallenhet.
En kuriositet, som Europé tycker jag om att resa ut i Europa och uppleva alla skillnader vi har, speciellt från något av alla cafeeer, barer, bistros där man gemensamt kan njuta av tillvaron. Dock kostar det mig mellan 1000 - 2000 kr i växlingsavgifter per år.

Från kandidatsidan         Text


Jag var aktiv i moderaterna från 2002 - 2009. Då vi bara har drygt tre månader kvar till valet 2014 kan det vara läge att skriva lite om denna period.
Att vara aktiv på det lokala planet i moderaterna var en synnerligen trevlig upplevelse, här fann jag många enastående människor och många nya vänner. Jag var med i Moderaterna i 7 år.
Det som slog mig var att det på något vis sollas ut folk från medlemsnivån till de centrala nivåerna. Att det har en förmåga att bli några slags medelmåttor som får företräda oss. Ett bekymmer
. Det känns som det är ordinära ekonomer som tillåts dominera som är inprogrammerade att mjölka skattesystemet så mycket som möjligt via, äldreomsorgsföretag, skolföretag, ideella organisationer som via sina bidrag ska anlita diverse företag och konsulter, utbildningspaket vid företagsnedläggelse eller rationaliseringar ska tillfalla de anställda som går direkt till något privat företag via att muta den fackliga företrädaren, listan kan göras längre. Det känns lite som de Moderata har nått vägs ände när det gäller att ta tillbaka så mycket som möjligt av skatte pengarna  och nu inte har så mycket kvar att ge.
Fattas bara att S & M hittar varandra efter valet och delar upp kakan, AMS utbildningarna blir ännu mer privata och de fackliga företrädarna mutas till att de privata kan härja som de vill för pengar och resurser som ska vara till för alla. Samtidigt som företag kan få sina intressen rejält tillgodosedda. Det lär nog bli samma principer som kommer att styra miljöfrågor och annat. De satsningar som behövs lär nog bli rejält sockrade med alla möjliga konsulter här och där och till sist en hyfsad summa till de redan etablerade arbetarna som inte är alltför korkade men framför allt inte är alltför smarta.

Valresultat.
I dag 140531 skulle jag tro att SD får 15 % något jag inte har några problem med då det skulle tvinga de övriga att ta tag i frågor som måste redas ut. Utan denna press kommer inget att hända.
Det borgerliga blocket tillsammans med SD tror jag skulle få majoritet.
Alternativt blir det Socialdemokrater och Moderater som kommer att samregera. Tyvärr.

I dag 140910,1030 tror jag att vi efter valet 140914 har att räkna med ett S & M förhållande, säg 19 % Moderater + 28 % Socialdemokrater = 47 %, därefter tillförs ca 5 % Folkparti och den magiska enkla majoriteten säkras.
Resultat, en orgie i AMS-åtgärder med privata aktörer. Utomordentligt grått och trist.
Jag stöder mig på  partiledardebatten 140907 i TV 1 mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven då det lät som en regeringsförhandling istället för debatt.
I dag 140910 kommer denna nyhet där S & M förhållandet blomstrar.

En brasklapp, Jag tror att det blir majoritet med alliansen + Sverigedemokraterna. Om Reinfeldt byts ut, vilket jag tror inte är några problem för Moderaterna kan denna majoritet bildas. Inga problem då Sverigedemokraterna är inne i värmen och vill inget annat än detta och därför kan förväntas vara följsamma. Samtidigt som regeringsmakten är något som är extremt viktigt för alliansen, som ju redan är inne i värmen.
Under sommaren har det varit gulle-gull reportage med Jimmy Åkesson i alla de stora tidningarna med flera helsidor. Manegen är krattad.

Eller mer rått uttryckt, många av de dom nu är inne i maktsfären har inte något annat jobb att gå till, då är valet enkelt.

Till nästa val 2018 kommer folk att vara lite besvikna på Sverigedemokraterna och kommer att rösta på Svenskarnas parti som nog får 4,5 %, så kan det gå om inte haspen är på. 
Sverigedemokrater + Svenskans parti kommer dock tillsammans att få en högre rösteandel än Sverigedemokraterna har ensamma.

2013

CykelMalmö, sedan jätteinvesteringen i storartat cykelgarage vid Centralen har det blivit mycket tråkigare miljö och betydligt omständigare att parkera cykeln.
2009


Förstörd miljö nybyggnationen vid Ätran. Verkligheten överträffar fantasin,
från dagens reklam i brevlådan. 090331

Nybyggnation vid laxbron, Ätran
Kan tilläggas att alldeles vid Tullbron, Falkenbergs finaste symbol kommer det att byggas hyreshus (2009), en sämre planering får man leta efter , ambitionen är uppenbarligen att göra Falkenberg till ett slumrande sovsamhälle
Perth huvudstad i Väst Australien ett exempel på 300m strandskydd

alla bilderna

2006

Politik, har åter börjat med politiken, kul. Här är mitt valmanifest inför valet 2006 , först med idéer som berör  miljö och energi på ett konkret sätt. Det finns mer som numera börjar komma upp på ytan dock väldigt stapplande. Valmanifestet eller den personliga presentationen måste begränsas till ca1000 tecken därav det kortfattade innehållet.


2004

Om Botniabanan april 2004

100 miljarder till järnväg de närmaste åren

Komplexet kring hyggesplöjning och dess konsekvenser

Lite botaniserande kring resurserna från landets olika hörn

2003

En kulturyttring, privatisering av attraktiva strandområden i Umeå del.1

Privatisering av attraktiva strandområden del.2

Umedeltat  sk. naturskyddsområde

Tankegångar över Umeå

På gång inte färdigt än på ett tag. 
Om människor jobb utbildning kompetensutveckling och politik

2001
En betraktelse över den 11 september nedskriven en dryg vecka efter händelsen, det hela sett i ett lite längre perspektiv

1999-2001

Kassör för SLFF, Svensk Lokförarförening, en rikstäckande organisation, här gick sista tåget vad gäller pensionsfrågan.
Vi var ute och strejkade om detta, dels vanliga strejker och övertidsblockad, om kollegorna hade ställt upp eller åtminstone inte hållit på med strejkbryteri hade vi i dag 2014 haft ett anständigt system beträffande pensionsfrågan.
Nu tappar den lokförare som av en eller annan anledning slutar eller övergår till annan tjänst före 30 år hela pensionsavtalet . Den som klarar 30 år får hela paketet.
Kassörsjobbet var givande, byggde upp autodrag 1999 vilket var väldigt ovanligt på den tiden samt räddade en fond med dominerande Ericssonaktier, som ju rasade ner till nära 0 värde, genom att ta ut pengarna från den fonden till verksamhet och sätta in nya pengar på räntekonto.
1981-1985

Aktiv i SF i Nässjö  och viceordförande, som ny hade jag kanske inte riktigt den kunskap man ska ha för ett uppdrag som detta men ett bra gäng i styrelsen kompenserade detta. Så här i backspegeln kan man konstatera att arbetslivet verkligen genomgått en revolution och att det inte var helt lätt att förutsäga alla turer.
1980

Luffat runt i USA ett 1/2 år, en upplevelse som bara växer, har skrivit om resan då jag från olika håll blivit uppmanad att göra detta, en av mina söner sa att jag ska nog göra det innan jag blir för gaggig, då insåg jag att det var dags.
1978-1981

Jisses, jag har jobbat som ombudsman för SSU och Socialdemokraterna, i nästan 3 år, ett rekord i denna tuffa bransch.
Det var för det mesta kul, men som ung och med endast en snäv verklighetsuppfattning från Jönköping ute i det mörkaste Småland kände jag att man ska göra annat också. Nu i skrivande stund 2014 är det fixat in absurdum, men nu har jag istället svårt att anpassa mig till den politiska nivån, alltså samma problem igen fast tvärtom,
Det politiska jobbet resulterade i den aktivaste kretsen i Sverige tillsammans men en krets i Stockholmsområdet och att det området jag var verksam i var ett av de ytterst få områden som gick framåt i riksdagsvalet.
Kärnkraftsomröstningen genomfördes när jag jobbade som ombudsman, och då det var jag som hade kunskaper om energi fick jag ta en del debatter där jag åtnjöt respekt även från motståndarsidan, vilket är unikt.
Tyvärr blev inte resultatet av att byggt upp en mönsterverksamhet på alla plan så bra. Poängen blev att Stefan Gullberg och i viss mån Gert Wågman skulle göra karriär. De båda var helt utan framtid i den riktiga världen. Stefan blev hemskickad från Uppsala universitet utan att gjort en enda tenta och Gert misslyckades med gymnasiets 2 åriga humanistiska linje som var anpassad så att det skulle vara omöjligt att misslyckas.
För att ytterligare säkerställa karriärerna togs alla politiska frågor bort från verksamheten, istället ersattes politiken av att jobba för arbetslösa ungdomar vilket var ofarligt när det inte fanns någon ungdomsarbetslöshet.
Samt av Sydafrikafrågan som också var ofarlig att engagera sig i.
Då Stefan blev LO.s ordförandes egna pojke och sedermera chef för regeringskansliet är jag beredd att ge honom ett mycket stort ansvar för att Socialdemokratiska politiken krackelerat. När Göran Person tillträdde försvann han snabbt och fick en reträttpost som journalist på Pappers tidning. Ja så kan det gå för en karriärist som är beredd till precis vad som helst för karriären.