Vinbergs Golfbana ett kulturlandskap - från stenålder till nutid, hål.18
Hål.18, högsta punkten
Hålets tee ovan de tre gravhögarna har den bästa utsikten över bygden mot kusthållet. Hålvägarna mellan kullarna och bakom teen kan man spekulera om , troligt är att den ena lett ned mot banans nedre delar mot bebyggelsen och vattenkällan och att den andra kan ha varit kommunikationsleden inåt landet längs Vinåns dalgång här följande ryggen från hål.18 tee, landskapet ser lovande ut utifrån möjligheter att hitta hålvägslämningar. Hålvägarna verkar dela sig här och det är rimligt anta att en led gått mot sötvattenkällan via hål.17.s tee, alltså förbindelser till två vattenkällor, samt  bebyggelsen.
Det finns ytterligare ett par hålvägar nedanför landsvägen som som även de följer sluttningen längs med  Vinån.
Hål.18s nedre del är en av lyckorna som ingår i Sannagårdens marker och har alltid tillhört de odlade delarna , uppe på kullarna har det däremot varit betesmark.
 


Mitt i bild där banan svänger kraftigt finns en stensättning
som mäter 14m i diameter och är 0,4m hög.
Uppe på kullen finns ju ett rejält fornlämningsområde med
många lämningar som väntar på att bli upptäckta. Bl.a.
en stensättning  9m diameter och 0,3m hög.

 

 

 

 

Från en av högarna, i förgrunden en hålväg som kommer från de övre delarna av banan och leder till det gamla Klosterområdet. Självklart kan hålvägen varit så gammal att den funnits under Vikingalånghusets tid och även ytterligare några tusen år bakåt då det ju finns så mycket lämningar nere i dalen i bildens bakgrund.

 

 

 

 

Hålväg, från golfbanans övre del och ner mot dalen. Alldeles nedan till höger om tee.

Framme vid greenen. mark som "alltid" varit odlad.

Hål.1