Vinbergs Golfbana ett kulturlandskap - från stenålder till nutid, hål.1
Hål.1 Munkakyrkan

Läget med kullen och det omgivande landskapet i odlingsbygden som varit bebott i alla tider har borgat för Resta stenar-monumentets tillblivelse och kontinuitet. Ett fynd av ett kranium har hittats i en skelettgrav på hål 1.s område som härrör från yngre romersk järnålder, kraniet förvaras numera på Museet i Falkenberg. kraniet har tillhört en 25 årig kvinna och bär spår av svår spetälska.
Troligtvis har områdets betydelse minskat drastiskt i samband med spetälskesjukdomen. Samhället har flyttat längs åsen mot Vinbergs samhälle, det finns ju ett flertal forntidslämningar längs med åsen  ända in i Vinbergs samhälle.
Att det förekommit samhällelig verksamhet förstår man av alla fynden som ex.  en ugn för tjärbränning  en stenkonstruktion  med ett halv meters hål ugnsdelen under för eldningen.

Eftersom våra förfäder haft en hel del av sin synliga verksamheten under hål 1 blir det lite mycket här, och andra sidan blir det desto mindre på en del andra hål.

Eftersom  hål.1 ligger mitt över ett enormt rikt gravfältet som grävts ut har det kommit fram massor med fornlämningar, mest gravgömmor, däribland en hel del mynt från 780 - 860 AD se länk omgivningarna .

Läget intill Vinbergsåns dalgång och även Ätraådalen har ju naturligtvis givit tyngd åt alla gravmonumenten då det rimligtvis måsta varit en imponerande syn för  folk som passerat här genom årtusendena. De inser ju att de går förbi ett samhälle där "det är ordning och reda", viktigt med tanke på behov av att markera revir i ett oroligt samhälle liksom att behandla de döda på ett bra sätt. Alla gravmonumenten blev väl exponerade eftersom det varit och är en viktig kommunikationsled här. Både in i landet och längs kusten dock med ett visst säkerhetsavstånd från havet .Brytningen mellan den mer svårforcerade bygden inåt landet och kustlandskapet gjorde det naturligt att  anlägga boplats här .

 

 
Högsta punkten där Munkakyrkan ska ha legat,
utsikt mot golfbanan och dammarna.
Hål.1s fairway ligger över slätten som är Sannagårdens första odling antagligen från 1847 då Ivars farfar påbörjade uppodlingen. Före denna tid bestod landskapet av skog och sandmylla som har visat sig vara ett utmärkt underlag för golfbana.
 
I bakgrunden hål.1, Här fanns det 200 talet resta stenar som
dessa i bild, ett gravfält som går tillbaka till bronsåldern.
Kanske ännu längre.

 

Från Munkakyrkan högst upp, mot andra hållet mot landsvägen, Vinån och Ätran i bakgrunden.Här på sluttningen är gravfältet. Gamla landsvägen mellan kust och inlandet gick en bra bit nedanför nuvarande väg och kan antas ha sträckt sig nedanför resta-stenarfältet och kan då ha anor flera tusen år tillbaka.
Här ett par av de reste stenarna som befunnit sig i anslutning till kullen. som  omsluter flera tusen år av kontinuerlig verksamhet. Stenarna har flyttats från nuvarande infart till golfbanan till platsen för bilden utanför hembygdsgården. Området har blivit utgrävt 1989 då den nuvarande vägen byggdes därför finns djupare kunskaper om gravfältet.

En tredje sten finns nedanför kanten , den flyttades vid montering av gatubelysning .

Den lilla stenen har ett grindhål i sig så den har även tjänat som infart i gångna tiden

Kring hål 1 fanns det inte bara resta stenar, här en gravurna som är 2300 år gammal, järnålder. Den har innehållit aska och hittades i ett röse.

Det finns ännu en urna från gravfältet som kom i dagen i samband med utgrävningarna. den är ända från stenåldern, ca 4300 år gammal och fanns i en grav som finns närmare beskriven i hembygdsföreningens bok, så gravfältet sträcker sig kanske  5000 år i tiden.

Flintredskap från stenålder som har hittats av Majsan och Ivar under jordbruksarbetet. De har legat i jorden kring hål,1 och vittnar ju verkligen om att platsen varit bebodd under mycket långa tider. till v syns en välgjord pilspets  med vassa kanter och fin symmetri. Till h en avbruten yxa.
Flintredskap som kanske används till skinnberedning, vassa och fina i formerna.
Pilspetsen med ett annat redskap.
 
Olika verktyg

 

Hål.2