Hej Pontus och alla andra !

Vill gärna fortsätta med denna så intressanta och viktiga frågeställning.

1. Jag tror att vi ska betacka oss för den form av profil som tidningar som 4-wd i Sverige frammanar. Vi alla har väl alla läst L/R tidningarna från Storbritannien där reportagen tom. inkluderar seriösa utmärkta historiska berättelser om landskapet där körningen för dagen äger rum.
2. A-6 i Jönköping, detta saligen insomnade regemente där jag kört en hel del terräng inofficiellt. Samt vandrat omkring i övningsfältet sedan barnsben och den sista tiden med mina barn och fått en naturupplevelse som jag vågar påstå kan ha varit den bästa i Sverige då naturen där även innehöll mycket djurliv .
Denna underbara plats blev på 1980 talet omvandlad till golfbana, låt oss titta lite närmare.
Om vi tager samtliga Jeepar i världen och låter dessa köra fullt ut under 50 år på området kommer vi till en viss summa av naturpåverkan.
Alternativt tager vi ett antal entrépandmaskiner och låter dessa härja fritt på området under ½ år .
Resultat : Naturpåverkan med entreprenadmaskinerna omvandlar området fullständigt Jeepalternativet skulle endast kunna påverka området marginellt i detta sammanhang.
Bränsleförbrukningen skulle för Jeeparnas del också varit marginell jämfört med entreprenadmaskinerna
Golfbanan kräver rimligtvis stora bränslemängder för att hållas i trim varför även här Jeepalternativet är att föredra.
Under militärens tid utnyttjades eller i varje fall fanns möjligheten att utnyttja området till bränsleresurs i form av ved motsvarande säg:500.000 l olja varje år. (Att få ut veden på ett effektivt och framför allt skonsamt sätt torde ju inte vara några problem för en viss kategori av bilägare…)Emellertid så ska vedalternativets bränslemängd naturligtvis ses som ett teoretiskt maxvärde eftersom bevarandet av landskapet endast tillåter betydligt mindre mängder.
Giftiga kemikalier måste nu tillsättas på golfbanan i stora mängder så även här kommer Jeepalternativet att framstå som mycket mindre skadligt .
Tillgängligheten, fullt ut tillgängligt för alla under militärens knappt 100 åriga tid. Dessutom synnerligen god tillgång på ex: svamp m.m.
Tillgänglighet nu med golfbana är 0, området är ju avspärrat för allmänheten.
Kan det bli tydligare ???
Beträffande eventuella kulturlämningar som sannolikt borde funnits på området så är dessa nu för all framtid massakrerade av golfbanan. Kulturlämningar i detta sammanhang på denna plats avser små märken i landskapet av det finstämda slaget .

Området som intellektuell resurs. En delikat fråga !! Jag vill faktiskt hävda att Golfbanealternativet i mångt och mycket kan vara katalysator för en nivellering av våra mänskliga resurser. Medan naturalternativet istället kan verka som inspirationskälla för mänsklig kraft. Men detta sista stycke är något som kanske ska tas ut från sammanhanget och betraktas som mina personliga reflektioner.

3. Hällavägen Strax utanför Lövånger, Skellefteå några stenkast från SLRK:s träff i pingst
2002. En nästan 1 mil ? lång Jeepväg som ledde fram till ett stort bronsåldersröse med hällkista inne i högen , jag har inte lyckats få fram några uppgifter på röset. Denna fina lämning var endast möjlig att komma till med en riktig bil. av viss karaktär..
Bild på röset: min hemsida sommar vinterbilder del:2, nr:7.


Hälsningar
Ted Ernhill / Umeå