Bra kaféer
Göteborg, Mauritz kafé. Rostar, maler och pressar kaffet på direkten, spelar i sin egen division, dessutom trevlig musik i bakgrunden. Mauritz har även de flesta dagstidningarna för läsning i caféet. Jag väljer "en etta, lång" samt rabarberbulle.
 

Från 2007

  
  

  
  
   Dessa bilder  från 1998. Barnen blir större .. ( notera akkopparna, kulturminne)
Göteborg, Da Matteo, Viktoriapassagen, förbi Saluhallen en liten bit. Mycket liv o rörelse. Vill man ta sig en cigarr går det bra då kaféet delvis finns  i en utomhusgalleria. Glover kaffe är det som gäller för mig.

            
                                                                                                                                                     Ett höftskott på Daniel med hans
                                                                                                                                                     nyinköpta analoga kamera.

Malmö, Lilla kafferosteriet, Baltzarsgatan/Kalendegatan. Ett av de ultimata fiken, mitt i stan i ett gammalt kulturhus med underbar inredning, på andravåningen särskilda utrymmen där man uppmanas att sitta och t.ex. läsa en god bok. Kafferostmaskinen finns här. Kaffet mals allteftersom, och man väljer själv mellan  filterkaffe, presskaffe och espressokaffe. Allt i rejäla koppar och med påtår. Filterkaffe (bryggkaffe) är min favorit.

            

Malmö, Te o Kaffehuset Färsensvägen 16. Strax före  Malmö Opera o Teater, h sida Fersens väg finns en liten kaffebar som kan göra bra lungo. Eget rosteri är insatta i arabicakaffe och hur det ska tillagas, fiket är fristående.
En kul sak är en liten kafferostmaskin som dom säljer (2000 kr) som  avfuktar och rostar i olika faser , har minnen för olika rostningar och ser ut som en grönsaksmixer.

Mitt emot kaffebaren finns en modellaffär, här ett Norskt RC-lok.
Halmstad, Bar Mezzo, tja det får väl duga.  Tyvärr har Halmstad enligt min mening prägeln av en riktig krämarstad och det går igen på cafénäringen. Ett annat fik i fd Tempohuset har varit bra, nymalda bönor , men nu i annan regi och det vanliga kaffet är ej nymalet och det smakar som riktigt surkaffe dessutom är det alldeles för dyrt. Ett stort företag äger stället och det är tricks och knep som gäller numera, bondfångeri. Storföretaget som äger det lilla fiket
Trelleborg, Systrar och Bönor, Vacumförpackat filterkaffe för varje bryggning som skakar utmärkt, jan 2009 större lokaler. Lite konstigt att kaffet är så bra då det misshandlas rejält, paketet står öpppet och kaffet står på värmeplattan även då kannan är nästan tom. De är dock bra bönor från en Stockholmsfirma och det verkar som om det gör det hela. Förrut tog de kafet från Walters kaffe utanför Lund, riktigt synd at de inte fortsatte med det då det också var alldeles utmärkt.
 
Man kan köpa lokalt rostat kaffe hos Anderssons Ost som har ett hemligt recept från 1928 smakar förträffligt, lite skånerost, om man inte vill ha hela bönor  maler de den mängd man vill . Ostarna är också fina och allt är riktigt billigt. Med andra ord, enastående.
Skövde, Fiket vid torget inne i ett gammalt kulturhus ? de gör bra lungo för 25kr, men tyvärr var bullen alldeles för söt, kaffesmaken dränktes i detta dåliga bakverk.
På gågatan ovanför torget och därefter söderut 100 m finns en kaffe och thebutik som gör utmärkt lungo för endast 10kr. Bekräftat att det fuskas med kaffebrödet.
(Diafilm Kodachrome 64, 2009-04-09)

Stockholm. Esters Café. Folkungavägen en bit österut från gamla skatteskrapan. Presskaffe , man kan välja alla möjliga sorter. Gott om dagstidningar och allmänt trevligt
Café Mugg
, Götgatan på "puckeln". Tyvärr inte särskilt stämningsfullt lite blattestuk. Gloverkaffe.
Sibyllans Kaffe o Te  Östemalm, gammalt och välkänt.

Kaffebar på Södermalm längs Hornsgatan. Köper kaffebönorna, maler på direkten och serverar kaffet i glasbehållare som kunden pressar ihop efter  3 minuter. Väldigt mycket liv och rörelse. Tyvärr espressokaffe det blir inte bra som vanligt kaffe.   

Cafe' Blom  Moderna museet. Vid sidan av restaurangen har fina uppträdanden. Presskaffe hyfsat ok.
Sattva Gamla stán. Här brukar jag börja min dag när jag är i staden, när man gillar konditoriprodukter och vill ha både kvalitet och kvantitet är detta platsen.  http://www.sattvabageri.se/

Uppsala, Hugos fik.Nymalet filterkaffe som hälls på termos, men ej eget bageri ,brödet inte så bra.  
Umeå, NK , Nya Konditoriet. Köper kaffebönorna maler på morgonen och brygger som vanligt , brödet är gjort på perfekta råvaror som det är rejält tilltaget med, resultatet är  enastående. Kaffe med kanelbulle är min favorit.
Mac Donalds. Ja det är faktiskt så, det är tiden som är ur led, eller!!
De har en apparat där bönorna mals då kunden gör sin beställning, resultatet blir bra då jag gillar vardagskaffestyrka som fyller upp en rejäl kaffekopp.
Dock en Brasklapp, det är varmt på ovansidan av kaffemaskinen och om de inte har omsättning på bönorna surnar de med en äcklig smak som följd.  Vidare är det noga med rengöring och skötsel av anläggningen, på några ställen är inte kaffet fräscht. på andra är det alltid utmärkt.
Burger King. Som Mac Donalds, fast Burger King  har bra vegetariska alternativ.
OK/Q8 mackar.
Faktiskt sant (januari 2009) finfint kaffe nymalda arabicabönor fairtrade ekoodlat och riktigt gott, café crema heter det vanliga kaffet, lite onödigt namngivande. Det är dock inte på alla stationer som kaffekulturen håller denna nivå, man får se upp.
Danmark, Köpenhamn,  Helsingör, på många av caféerna och andra platser. Samma typ av maskiner som på Mac Donalds, Burger King och de använder arabicakaffe. Faktiskt även på platser typ "Pressbyråkiosken". Pressbyrån i Sverige har nescaffe som vanligt kaffe, inte så trevligt.

      

Danmark, Louisiana museet strax söder om Helsingör.Tar sina bönor från contra coffee vill jag minnas. Mat och fikautrymmena alldeles vid Öresund som ju naturligtvis gör sitt till. Nymalet, brygger sirekt i stora thermosar.
Köpenhamn, Café' Opera och Contras bra kaffe men ack så dyrt, 50 kr för en kopp utan påtår, 
Köpenhamn, Estate Coffee.   Gammel. Kongevej , norr om stationen fortsättning på Vesterportvägen. Sist jag var där fungerade inte glover apparaten, kanske en era som nu är slut.
Lite knepigt med Köpenhamn, det milda aromatiska svarta kaffet på lagomrostade arabicabönor är svårt att hitta. Om man finner det är det 50 kr/kopp. De serverar americana som inte är samma sak, Lite åt det kontinentala sägs det. The coffeecollective, Jeagersborggade 10, insisterade på att americana är ok, första koppen var för besk, de testade en till även den lite besk sen den tredje som smakade riktigt bra, fast det kändes lite underligt att dricka kaffe som är utspätt med vatten.  Ska dit senare vid rostningen. De tre kopparna står på bordet. 

 

Ströget inte långt från stationen, ska kolla detta fik
Australien, Freemantle och Perth. Här kom jag år 1997 i kontakt med "vanligt" kaffe gjort med espressobryggare, minne för livet. Några bilder från kafét och omgivningarna
                     

                 
Jag själv köper kaffebönorna på Mauritz i Göteborg, rostar dom  ugnen och brygger kaffet. Förvarar de rostade bönorna i kylen då de åldras efter rostningen. tyvärr är inte min rostning perfekt så lite oljor kommer ut vid rostningen , jag tror det påverkar hållbarheten negativt.

   
En av mina söner provar kaffet.
Har på sista tiden köpt de rostade kaffebönorna på Coop /Konsum, riktigt bra, använder dessa för närvarande. Café luxury, hela bönor, 100% Arabica kaffe är favoriten för dagen, mild och fin smak. När jag jobbar i Trelleborg köper jag bönorna på Anderssons Ost.
Ett par kaffebilder

Jag har just kommit hem ,060712, efter en sejour på en vecka i Göteborg - Stockholm - Göteborg - Malmö. Förutom Mauritz i Göteborg och lilla Kafferosteriet i Malmö måste jag tyvärr säga att jag inte är nöjd, det får bli  Mac Donalds så länge, 
Det finns kaffeutbildningar (gratis), kunskap och människor som gärna delar med sig av sitt kunnande men som inte utnyttjas, kanske att det gått slentrian i kaffe samt att en latte kostar 1,30kr att framställa men säljs för 30kr då blir det många som känner sig kallade.
Endast kaffe är något annat en latte och alla andra kaffedrinkar, här ska kaffet vara just kaffe och enligt min mening endast arabica, men viss inblandning av Robusta fungerar också. Kaffedrinkarna är en fortsättning på metoder att slå ut den dåliga smaken på robustabönorna som fanns i Italiens och Frankrikes kolonier.
Fick bekräftat i dagens artikel 090505 att det fuskas med kaffebrödet, ingen nyhet egentligen, man känner på eftersmaken om det är äkta vara eller inte. Som fd.Landroverägare  är det kul att se vad som är trendigt.

 

Övrigt
Stockholm, Alfons Coffee Shop, Sheeleg 6 o  Nybrog 40

Chaikhana, Mitt emot Tyska Kyrkan Gamla Stan, suveränt. http://www.chaikhana.se/

Göteborg, Rapido Rozzo, Stora Saluhallen.
Malmö, Salt & Brygga ute vid havet är ett trevligt ställe. läget kan man knappast klaga på. Bra råvaror, tom ölen är ekologisk

 

Brogatan Restaurang och Pub. Bra råvaror, mycket ekoodlat vill jag minnas, trevligt och professionellt är omdömet.

     Solde Kaffebar,Regementsgatan 2, De kan fixa vanligt kaffe med i huvudsak arabicabönor, men de har sina egna blandningar som man får anpassa sig efter.
Som i alla mänskliga sammanhang är det olika människor med olika sätt att jobba även här. Första gången jag beställde kaffe blev resultatet enastående men andra gången  (januari 2009) var svart kaffe gjort i espessomaskinen ett okänt begrepp, därför blev det istället en sk. americana.
Vilket definitivt inte är min grej.
Att köra egenom allt vattnet genom kaffet i rätt proportioner gick inte vilket istället resulterade i att jag fick något annat, espesso utspädd med vatten, ska kanske  besöka cafét igen någon gång när jag har vägarna förbi.
Lund. En vit fläck på kartan. Man blir orolig....( Kollade Klostergatans vin och Delikatess, de har inte "vanligt kaffe" endast espresso och liknande, jag gick därifrån och styrde färden mot Malmö).
Walters kaffe har jag nämnt och deras kaffe ska jag testa i denna märkliga ort där kaffenivån ännu inte kommit ikapp. Följande ställen finns det på.
Stadsparks caféet (endast Espresso Settebello)
Grand hotel (endast Walters lyxblandning, snart Walters Exclusive)
Restaurang Godset
Rock & roll Kungen
Umeå, Hagabagarn. Riktigt bröd jäst under något dygn, ekoodlat till största delen  med det bästa av råvaror, överlägset allt annat.

Umeå, Meretes affär. Ekoodlat , frukt, kaffe, bröd m.m. i en helt annan nivå än det vanliga, här inser man verkligen skillnaden när råvarorna och dess hantering får de bästa förutsättningarna.