Skorna  - nog så viktiga.

 

Kan man ha samma skor till absolut allting ?  Ja det kan man.

 

 

Dessutom är det moderiktigt, som om det inte är nog ska kängorna också vara slitna.


           
Från gratistidningen Metro i höstas 2008. Jag har sedan år 2000 dessa Redwingkängor tog bort plastinlägget där tårna är och använder kängorna såväl sommar som vinter. Mina gamla Redwing kängor på bilden till höger är använda i alla sammanhang där det krävs någonting, spelar ingen roll om det är sommar eller vinter då lädret är bra garvat vilket innebär ventilation på sommaren och  isolering på vintern. Kängorna har aldrig varit behandlade med skocreme eller ännu värre spray eftersom man då får skon indränkt i små plastmolekyler och man får då en gummistövel som aldrig återhämtar sig. Endast neutralt vegetabiliskt fett eller hästsadelfett, ibland olja antingen matolja eller skoolja, jag använder olja och fett från Express Läderfett & Impregnering från Katrineholm.
De gamla Redwingkängorna har på sista tiden används till ridning fungerade utmärkt då de är långsmala och har rejäl klack, inte minst på vintern. Tyvärr har kängorna blivit utslitna efter 18 års tjänstgöring och efter att förvarats i källaren ett tag gjorde sig fukten påmind så de fick skickas till skohimmelen.

 

Mina svarta eleganta finskor behövs till festliga tillfällen och här är dom. Visserligen denna dag använda till annat som framgår av bilden , men efter borstning är de åter blänkande fina. De är gjorda av Kinnasko tyvärr nu nedlagt . De är designade av mig så de finns bara i detta exemplar. Utöver finare tillfällen är de utmärkta ridkängor funkar bra även när man blir avslängd. Lädret från Tärnsjö Garveri.


De funkar utmärkt i t.ex. detta sammanhang, alla bilderna

 


Här är kängorna , jackan på bilden är egendesignad , gjord av Ventilebommul måttuppsydd och funkar bra.

 


Kinnasko gjorde flera sorts skor , här sandaler som efter 8 års daglig användning  gav upp, de användes både på fritiden och i jobbet
Nu har jag  sandaler från Skråmträskskon också de vegetabilgarvade och lär hänga med ett bra tag.

 

Det var inte bara sandelarna som kom från Kinnasko, här mina lågskor som var med alla sammanhang, jobb, fritid och fest, sommar som vinter. Även de fick till slut vad de tålde efter flera års daglig användning.

 

Numera använder jag Skråmträskskon , en klassisk sko som funnits ett bra tag och som nu Land Rover upptäkt

 

 

 

Man kan köpa Skråmträskskon och det som finns kvar av Kinnasko på Knulp Kungsgatan Stockholm, i  Göteborg Haga Trätoffelfabrik och Läderaffär något kvarter från Järntorget. I Malmö kan man köpa Duckfeet som är mycket lika Kinnsakon i en affär ett kvarter från Den Anspråkslösa Cigarraffären strax framför Malmö Teater.
Alternativt kan man låta en skomakare göra skon eller kängan, fungerade utmärkt i Falkenberg en pensionerad skomakare gjorde ett par måttbeställda åt en av mina söner de nöter nu gator och marker i hela världen eftersom han reser i jobbet.
 I Trelleborg finns också en som är beredd. Dock ska man se till att få skorna gjorda i vegetabilgarvat läder och utan en massa plastinlägg och lim. Det är faktiskt inte särskilt dyrt att låta specialtillverka skorna.

Som en extrabonus för det snåla klientelet är skorna billiga i inköp och håller extremt lång tid, när de behöver service eller reparation är det inga problem , de är lättreparerade och därmed billiga  i drift. Naturligtvis finns inga limmade delar i skorna. Ej heller några plastdelar.