170119 Den dåliga kapitalismen.
Som nämnts har vi med misstänkt regelbundenhet kriser på vårt klot, nu i Mellersta Östern, Syrien med allt som det innebär.
I Sverige har vi fått en fejkad ekonomisk bubbla med alla de som söker sig hit.
Nu verkar det som om inflödet av fejkade flyktingar är tillräckligt för att lågnivåkapitalismen ska vara nöjd och därför kommer några hundratal att skickas tillbaka för att alla ska vara nöjda. Debatten om flyktingar verkar vara lite friare trots allt , även om vi sedan ett par månader har censur i media. Tacka för att det är ok att klaga nu då målet är nått och att etablisimanget balanserar precis på gränsen att bli omkullkastade av Sverigedemokraterna men räknar med att klara sig några år. När nästa injektion av 500 000 bondepjäser kommer har Svensson glömt dagens situation och vi kommer att få en upprepning av alltihop som vi har nu.

Såvitt jag förstår hävdar ekonomer att den typ av högkonjuktur vi har nu måste komma av befolkningsökning. En stabil befolkning leder till stagnation och ekonomisk nedgång.
Jag kan förstå resonemanget om ekonomisk utveckling är till för den passive och late.
Klassiken är ju att den som är helt bortkopplat från allting, som inte läser tidningar o.s.v. hakar på kedjebrevsutvecklingen med våra bostäder enbart med insikten att räntan är obefintlig och att amorteringar kan man strunta i, när sedan bostaden stiger i värde är det bara att låna till saker som är kul.
Det aktiva här består i att införskaffa en storbilds TV och ligga på soffan medan allting ordnar sig. När det är dags att resa sig är det läge att kascha in vinsten och känna sig som en vinnare.
Omvänt alla de som ser längre än till det dagliga funderar nog en del över vilka lån som kan vara rimliga och kanske till och med väljer att leva i hyresrätt. Priset att tänka längre än näsan räcker blir oerhört högt.
Så samhället har producerat en vinnar grupp och en förlorargrupp och incidamenten för detta bildar regelverk för vad som är fel eller rätt.
Knappast någon överraskning att mycket krackelerar i samhället.
Framför allt tycker jag att denna typ av högkonjuktur är dömd på förhand, den måste rasa eftersom det inte finns någon djupare grund för den.
Samma människor som drog vinsterna går i lågkonjukturen och kräver bidrag för att deras så begärtansvärda levnadsstandard ska bibehållas, vilka ska betala detta kan man fråga sig, kan det vare de som inte tjänade de lätta pengarna under högkonjukture ?
De verkliga vinnarna på ett samhälle som fungerar som vinstmaskin för de passiva är samma typ av kapitalism, den dåliga som inte klarar av att satsa på den av bl.a. Moderata så omhuldade arbetslinjen.
Skrivet här på hemsidan finns det en hel del att satsa på för att hålla igång hjulen men det är det vanliga att samma grupp av människor som gör de lätta pengarna nu inte kan eller vill förstå detta då det kräver mer.Bill Gates Microsoft m.fl. av se rikaste och framgångsrikaste i världen anser viktigaste frågan överhuvudtaget är befolkningsexplotionen.
Samtidigt som den ekonomiska politiken inte kan komma på något annan än att öka befolkningmängden, det går inte ihop.
Sverige har fördubblat sitt invånarantal vart 100 år se länk.  1954 (när jag föddes) var vi 7.000.000 invånare , 1980  8.300.000 invånare. 2017 10.000.000 invånare, fast jag tror vi är flera i landet gissningsvis 10.300.000 invånare. 
Vi har ökat invånareantalet sedan 1954 med 43% nästan 50% på 63 år, ökningen nu för tiden är högre den består av invandring.