Lokdesign  
   

   Alla bilder El 16 det klassiska RC Loket  från 1970 talet

          Alla bilder Traxx loket dagens design
 
 
      Större bilder i länkarna ovan Designen på lok är något som förundrar mig. Lokgenerationen från 1970 talet har en mycket bra design. Däremot är dagens lokdesign är anpassat för en 12 åring som är uppväxt med sina moduler för dataspel, ju större och klumpigare desto bättre. Raka motsatsen för professionell användning.

Här ett El 16 lok, med 32 reglage och informationsenheter, titta noga på, färg, vippbrytare, små vred och de stora utrymmena för färddokument och annat.
Här en Airbus 380, världens största och kanske nyaste ? plan, här är faktiskt designen snarlik den från El 16 lokets dagar . Samma små vred, samma små brytare och alla reglagen bra hoppackade för lätt åtkomst.
Dock har de inte kokplatta men de har i stället flygvärdinnor som servar dom.
Lite kuriosa, bilden är inte bra, med solen som tar överhanden, lite förvånande.

Här ett Traxx lok, med 32 reglage och informationsenheter utspritt över nästan hela hytten.  Färddokumentet hänger lite löst på trekvart, panelen lutar neråt så en penna eller kaffemugg faller ned på golvet.
Att ta emot en order med repetition på A 4 ark är omöjligt, man får improvisera, torde orsakat en och annan tågförsening.

Från El 16 loket, som synes går det åt en hel del prylar för att fullfölja ett arbetspass.
Det finns kokplatta och radio. Rejäla avställningsutrymmen och en trevlig utsikt som är essential både ur trivelsynpunkt och säkerhetsperspektiv.

Som en ubåt , hörnen består av plåt med en balk i varje hörn, det finns utrymme att göra minst lika bra arbetsmiljö på nya lok med rejäla sido och frontrutor.
De nya loken bullrar i mångt och mycket mer än de gamla, El16 loken kan vara i stort sett tyst när man kör eller står stilla, det varierar en del mellan olika individer men det visar att ljudnivån kan hanteras. Traxx loket däremot har en mycket bullrig ventilationsanläggning , och vid körning förekommer emellanåt relativt högfrekventa ljud.

Ovan Klippiga Bergen, Flyg med SAS från Köpenhamn till Seattle år 1999. Jag hade nöjet att vara med från mellanvästern och därefter hela vägen till Seattle inklusive landningsprocessen.
Jag hade druckit massor med champagne och whisky så jag är förvånad att jag blev insläppt i cockpit. Men trevligt var det.
Deras ordergivning var mycket informell, andrepiloten skrev i marginalen i papperet på bilden vad som gällde och sen var allt bra.
Här är det samma vippströmbrytare , reglage och färger som finns på det 40 år gamla El 16 loket.
Backspegel på ett El 16 lok, dock inte på Traxxloken. Finns visserligen en TV kamera som man kan få igång efter lite tryckande på datapanelen, men den är nog från millennieskiftet och funkar som den vill.

Mörkerkörning med El 16 lok, ja tågen går när det är mörkt och då är det lämpligt med en avpassad spotlight belysning  som funkar alldeles utmärkt och som naturligtvis finns på El 16 loket, vidare är instrumenten lite lagom synliga och logiskt placerade, det är sällan som misstag begås.

Mörkerkörning med Traxx lok, det ser ju häftigt ut med första intrycket. Efter ett tag inser man att ganska många av reglagen är omöjliga att lokalisera och att hålla koll på. Det har hänt vid flera tillfällen att loken stannat på strömlösa sektioner och stoppat Sveriges tågtrafik då föraren tagit fel på brytare och för att inte tala om alla gånger strålkastarna blir felställda.

Mörkerkörning med Traxx lok, som spotlight ett äckligt lysrörskomplex uppe i taket, bra om man ska operera men helt förkastligt som nattbelysning för att kolla tidtabell eller liknande.
Man ska vara bra mörkrädd för att uppskatta denna ljuschock mitt i natten. Den ytterst lilla spotlight som finns fungerar inte i verkligheten.

Extrautrustning till vänster, en vattenkokare, normalt finns ingenting för att värma på en kopp kaffe eller The under turen som kan vara upp till 10 timmar, lika illa med radio, loken på bilderna har radio men långt ifrån alla har det.

Traxx , dystert.

Död mans grepp på El 16 lok, den gula apparaten med en sladd för att kunna röra sig i hytten, det torde räddat mången förare från blodpropp i benen under de många timmarna i hytten.
Kvittering en gång per minut, funkar bra.
Traxx loket har endast kvittering med det fothållna och kvittering var 30 de sekund, det finns säkerhetsgrepp som en knapp på hastighetsregleringen men det funkar inte särskilt bra.
30 sekundersversionen lär komma från säkerhetskrav på spåren i de gamla öststaterna som inte alls är relevanta här. Loken är tillverkade i Tyskland.



Det var allt för den här gången...........