Världens snabbaste kamera

 

    


Innehållet här är samma  som i
  E r n h i l l & f i s c h e r  hemsidan . Jag tycker det är så fascinerande att den urkamera-utrustning som jag använder sedan mitten av 1990 talet  obehindrat kan växla mellan nyinköpta objektiv och kamerahus, och med det som tillverkades år 1954.  Modellerna före är även de tämligen lika men dock inte kompatibla. Vidare så ser man sökaren i vidvinkelformat 28 mm, medan aktuellt objektiv kan vara ett lätt tele 90 mm. Då kan man se föremålet närma sig och öppna slutaren  precis när motivet  passerar bildutsnittet. Vilket samverkar med epitetet världens snabbaste. Kameran är heller inte batteriberoende, en uppskattad egenskap. Tiden från att trycka av kameran till tagen bild är världens snabbaste på Leica M.

Jag har från November 2005 till våren 2006 fotograferat hästar, även från hästryggen  när jag är ute och rider i terräng   Här kom verkligen den smidiga Leica M kameran till sin rätt. Digitalkameran jag även använt är i 10.000 kr klassen , jag gick tillbaka till Leican då den inte hängde med men å andra sidan har jag väldigt många andra hästbilder  som inte Leica kameran  hade klarat . Med en betydligt dyrare digitalkamera hade utfallet varit mer till digitalkamerans fördel., åtminstone när man  inte ska rida själv. Hästar är extremt snabba "när det  händer något" och de kommer ofta snabbt i galopp en bra bit utanför kamerasökaren på de övriga kamerorna.
 

  • Världens snabbaste kamera
    Skrivet år 2006. Utrustningen jag  använder är  världens snabbaste då värdena är inställda, det digitala är under rätt förutsättningar nästan likställt. Bilderna nedan är tagna med endast en exponering vardera. Fortsättning längre ned digitala uppföljaren M8, skrivet 2007 klart överraskande.
     
  • 040825,03 Golf K.jpg (116143 byte)                                040825,05 Golf T.jpg (161290 byte) 
    Golfare i träffögonblicket                               Golfare i träffögonblicket,    
    med bollen i bild.                                         har fått iväg bollen som är i bild.  


          991000 Skjuten skrivare.jpg (159333 byte)              991000 Skjuten skrivare D2.jpg (173914 byte)
          Skrivare (missnöjd, dålig kvalité')                  Skytten.
          skjuten med hagelbössa fotograferad
          i träffögonblicket. 

           

                                

Skrivet 2007, 1 maj

Jaha då ska jag ta ett par bilder med digitala M8an på min son  när han prövar  drivingrangen naturligtvis jobbar jag som jag alltid gjort med M6an här vet jag  att den enda faktor jag behöver räkna med är min reaktionstid.

Döm om min förvåning när jag ser bilden nedan.

Här framgår det tydligt att kameran inte alls är tillräckligt snabb, Daniel har förflyttat svingen till främre ändläget innan kameran reagerar. Det blir att även i fortsättningen anlita den analoga M6an vid riktigt snabba fotogaferingssituationer.

Bilden nedan visar när jag måste trycka av  kameran att få bilden när svingen precis når bollen.

Observera även de helt annorlunda bildfilerna, den analoga innehåller information på hela bilden.
Den nya digitala bilden har ingen information på himlen, helt vitt . Visserligen har bilderna tagits under lite annorlunda ljusförhållanden men skillnaderna skulle ändå vara i princip lika om fotograferingen skett samtidigt.