Jämförelse mellan Epson flatbäddskanner 5000 kr klassen och Imacon 100.000 kr klassen.

Bilden är tagen i oktober 2005 i Halland, Sweden strax intill havet med 35/2,0 Summicron, M6, tid 1/30s, bländare 2,8  med focus på hästen i mitten, ögonen.

Jag har  in absurdum läst olika tester av skanners och funnit dom ointressanta då de inte använder bilder som ger utslag, bara enkla bilder ger bra resultat på alla skannrar.
Bilden här har alla ljusvärden från svart till helt vitt , tekniskt sett underexponerad och överexponerad, den har skärpa endast i ett mycket tunt plan och har information från 0 meter och till horisonten. Informationen är extremt innehållsrik med svåra exponeringsförhållanden.

Hämta de stora filerna (klicka på bilderna) och jämför i förslagsvis Photoshop.

Stort tack till YFO i Malmö som 2007 01 23 lät mig göra denna jämförelse mellan Imaconskanner 100.000kr och Epson flatbädd 4000 kr.

Imacon,

Skärpningen minskad från normalnivå till "max avskärpning" i imaconprogrammet (vilket säger en del om nivån på film och kamerautrustning) , idealet kan ha varit mellan denna inställning och normalnivån.

Bildinformationen sträcker sig från nära 0 till nära helt vitt, vi utökade detta lite grann.

Ingen uppskärpning , istället "avskärpning" som framgår av ovan.

 

Nikon 5000 ES

Inköpt 070323, skanning samma datum. Bilden är manipulerad lite grann för att få fram samma intryck som Imaconbilden och även enligt minnesbilden från platsen där jag tog bilden.

Kontrasten är minskad lite samt något uppskärpt, bildinformation i hela histogrammet.

Så här rakt av så upplever jag denna bild som klart bäst, speciellt i de mörka partierna, vattnet med den skuggiga delen i förgrunden har en helt annan detaljrikedom än på de andra bilderna.

Möjligtvis att Imaconskannern hade presterat bättre med ingen eller endast lite "avskärpning".

 

Polaroid sprintscan 4000. Inköpt 1999 tror jag.

Just denna bild gick det bra med, fast efter en hel den jobb i Ph och med en skanningstid på 6 min. Nikon gör skanningen på en minut . De flesta bilderna blir inte alls bra och är omöjliga att fixa till då denna gamla skanner inte klarar att få ut informationen i bilden. Bildinformation i hela histogrammet på just denna bild.
Nikonskannern är helt överlägsen.

Epson flatbädd

Ca, 20-30 % av bildinformationen saknas i histogrammet.

Bilden upplevs som extremt manipulerad i programvaran för att kompensera bristerna i skanningen.

Epson flatbädd

skärpt

Epson flatbädd

hög skärpning