Stativ
Någon har sagt "mitt skarpaste objektiv är mitt stativ", något jag håller med om.
Jag ser på väldigt många av mina bilder vilket stativ jag använt,  trodde inte det skulle göra någon skillnad när jag köpte  Gitzo G3541LS och Really Right Stuff 55 kulled.
Det märkliga är att detta märks även vid mycket snabba tider.
En trevlig egenskap är att med detta stativ verkar det inte göra någon skillnad att använda
trådutlösare eller tidsfördröjning eller bara ta bilden, har bara testat med ett 30 tal bilder vid ett tillfälle
men skulle bli förvånad om nya tester skulle visa annorlunda, ska vid något tillfälle kolla vid längre tider om det blir skillnad.
Det är en ny dimension som jag nu nu upplever, bilder jag tagit tidigare och varit beredd att ta gift på att de är knivskarpa har jag fått omvärdera.
Man kan spekulera om det skulle göra någon skillnad med stativ och stativhuvud som väger 40 kg mot detta som väger ca 2,5 kg.

 

Här är nya stativet och kulleden
Känns tryggt och bra att hantera,

Gamla utrustningen, så här smidigt kan man inte använda nya utrustningen i porträttläge då kulleden är för låg, man får välja.
Denna Gitzokulled går att luta lite mer än 90 grader vilket innebär att man verkligen hamnar i porträttläge då stativet ofta lutar lite åt fel håll, RRS kulleden har exakt 90 grader vilket är mycket irriterande då man ofta inte kan få horisontell bakgrund utan att flytta hela stativet.
Vidare kan denna lilla Gitzokulled tas isär lätt , något jag fått göra vid två tillfällen under två år. RRS kulleden är ett verkstadsjobb. Bara att inse att den perfekta utrustningen inte existerar.
Denna utrustning är också nästan ett kilo lättare samt nästan 10 cm kortare.
Markinsadaptern ersätter höjningsdelen på stativet, tyvärr ett måste då bilderna annars tappar en del , jag fick faktiskt skarpare bilder med mitt gamla aluminiumstativ än med detta  Gitzo 1228 med originalförlängningsdelen. Markinsplattan måste dras åt med hävarm för absolut fasthet, annars kan det kvitta.

Som kuriosa kan jag nämna att det var denna gamla utrustning som fick följa med till Italien  i våras då den ju är betydligt smidigare och den stora skillnaden ligger i att använda stativ överhuvudtaget.